Tasos – „šuma koja plovi“

Pred vama se nalazi nepregledno plavetnilo, voda najlepše svetlo plave boje, posmatrate bogatu šumu i udišete najlepše mirise dok ispijate svoju jutranju kafu na obali nežno milujući nogama najfiniji i najsitniji pesak koji možete da zamislite…

Kako vam se čini ova zamisao!? Ukoliko ste se već prepustili uživanju pravo je vreme da upoznate božanstveno mesto, pravi raj na zemlji, prelepo grčko ostrvo Tasos.

Ostrvo Tasos je najsevernije ostrvo u Egejskom moru. Od Beograda je udaljen oko 830 km, što je između 10 i 11 sati vožnje automobilom, bez pravljenja pauza. Postoje dva načina da se do ovog prelepog grčkog letovališta stigne, jedan koji vodi preko Makedonije i drugi preko Bugarske. U zavisnosti odakle krećete izabraćete onaj koji vam je kraći ili koji vama iz nekog razloga više odgovara. Iako je putovanje iz Beograda nešto kraće preko Bugarske, putevi su dosta bezbedniji i bolji preko Makedonije, pa se veliki broj turista odlučuje upravo za ovaj put. Iz Beograda put do glavnog grada Tasosa, Limenasa, ide sledećom trasom: Beograd – Bubanj potok – Preševo – Gevgelija – Solun – Keramoti – Limenas. Iz Kramotija naravno treba da uhvatite trajekt, koji ide na svakih pola sata i putovanje traje isto toliko, nekada možda i malo duže. Njime ćete ploviti oko 8 km. Prevoz trajktom rade dve kompanije, veoma su tačni i poštuju red polazaka, a treba da znate i to da noću nema prevoza. Red vožnje možete pronaći na www.thassosferries.gr. Tu možete pronaći sve potrebne informacije, cenu karata za odrasle i decu, kao i za vaš automobil i to sve na srpskom jeziku. Grci su zaista ozbiljno uložili trud da turisti imaju mogućnost da čak i bez znanja stranog jezika mogu da pronađu sve potrebne informacije. Nakon što se iskrcate sa trajkta ostaje vam izmešu 45 minuta i sat vremena vožnje do bilo kog turističkog mesta na Tasosu.

Najveći gradovi i turistička mesta Tasosa

Limenas 

Limenas je glavni grad ostrva i mesto gde ćete pristići trajektom iz Keramotija. Ukoliko i vi volite da osim uživanja u sunčanju i kupanju vidite još nešto onda je ovaj gradić kao stvoren za vas. Kao i dobar deo ostrva i Limenas je prepun zanimljivih arheoloških nalazišta. Tu je prelega Agora, stara pijaca na čijem ulazu se nalazu čuveni Arheološki muzej. Životopisan gradić nudi vam mogućnost da uživate u šetnji, obilasku malih načičkanih suvenirnica, ali i da se prepustite ukusima mediterana i probate neke od najukusnijih specijaliteta od ribe i plodova mora. Na samoj obali kao biseri nanizani su brojni kafići, koji nude mogućnost iznajmljivanja ležaljki sa separeima tako da možete da uživate kao nekada grčki bogovi.

Potos 

Gradić Potos se nalazi na jugu ostrva, a poslednjih godina postaje sve popularnije mesto za letovanje i provod kad je mlađa generacija u pitanju. Osim njih ovaj gradić je čest izbor i za porodice sa decom, jer se može pohvaliti velikim brojem raznih igraonica i parkova za najmlađe. U Potosu ima dosta prodavnica mešovite robe, apoteka, lekarskih ordinacija, tako da se turisti veoma lako opredeljuju da upravo ovde provedu tih nekoliko dragocenih dana godišnjeg odmora. Na plaži postoji veliki broj beach barova koji nude iznajmljivanje ležaljki i suncobrana uz kupljeno piće, a ipak ima i slobodnih delova na koje možete staviti svoje peškire i uživati u najfinijem toplom pesku. Za sve koji su i na letovanju za ludi noćni provod, postoji nekoliko barova, koji nude različit program svako veče, pa će sigurno svi uživati.

Limenaria 

Malo živahno mesto smešteno na svega oko 3 km od Potosa ka severu. Ovo je mesto koje biraju oni koji žele da izbegnu velike gužve i gomile razigrane dece i koji vole opušten odmor. Plaža u Limenariji je dugačka više kilometara, na samoj obali je pesak, ali u vodi su kamenčići. To nekome prija, nekom ne, pa svako treba da odabere ono što njega čini srećnim i opuštenim. Limenarija je prepuna malih marketa, ali i barova i restorana koji svakodnevno svim turistima nude zanimljive menije, na kojima se može naći za svakog po nešto. Sedite u neku od malih grčkih taverni, naručite kvalitetno vino i specijalitete od ribe sa dodatkom salate sa maslinovim uljem i uživajte. Uživajte u svakom trenutku, prepustite se ukusima, mirisima… Osetite šta je to duh naše voljene Grčke, zemlje koja je postala drugo ime za odmor i letovanje kao iz snova.

Najlepše plaže Tasosa

Tasos je ostrvo koje je poznato po velikom broju najrazličitih plaža. Ima ih toliko da ih je teško sve nabrojati, a kamoli obići za desetak dana. Ovo ostrvo svakom ima da ponudi odgovarajuće mesto za uživanje. Tu je veliki broj prelepih plaža sa sitnim belim peskom, zatim onih divljih prirodno netaknutih, sa kamenjem i prelepim životinjskim svetom. Baš zbog toga je teško izdvojiti najlepše među njima, ali ćemo pokušati bar donekle da vam približimo lepote bar dela ovih rajskih plaža.

Paradise beach

Ova, može se slobodno reći kraljica među plažama, nalazi se na pola puta između Limenasa i Potosa, smeštena je na istoku ostrva Tasos. Od Potosa je udaljena oko 23 km, a od glavnog grada Limenasa oko 27 km.Osim onih koji vole da se ispruže na toplom pesku i uživaju u svim njegovim blagodetima za organizam, tu se često može videti i veliki broj porodica sa malom decom koja uživaju u plićaku praveći prava mala carstva od ovog fantastičnog peska. Osim toga, ulaz u vodu je prekriven istim tim sitnim peskom, a tu je i veoma dugački plićak, pa će roditelji zaista moći da se opuste. Na ovoj plaži ovde uvek ima po malo talasa što naročito uveseljava najmlađe, koji mogu u potpunosti da

Na krajevima plaže može se pronaći i prirodna hladovina, pa je ova plaža zaista pravi mali raj na zemlji. Ukoliko volite da pijuckate piće dok uživate u prelepom pogledu na marinsko plavu vodu imate mogućnost da  zakupite ležaljke restorana ili kafića na plaži, a ako ipak uživate da se slobodno razbaškarite i ne plaćate ležaljke, ima dovoljno slobodnog mesta i za to. Plaža Paradise beach ima i nudistički deo, pa ko voli nek izvoli. Pogled pri zalasku sunca na mini ostrvo je nestvaran i upravo je to ono što često turistima ostaje u sećanju čaki i mnogo godina od posete ovoj prelepoj plaži.

Saliara beach ili Mermerna plaža

Jedna od takođe najlepših plaža Tasosa upravo je takozvana Mermerna plaža. Svoje ime dobila je zbog toga što su u blizini ove plaže nalaze čuvene iskopine grčkog mermera. Iako je put do ove plaže za neke komplikovan, uz ove smernice lako ćete je pronaći. Nemojte se iznenaditi i pomisliti da ste se izgubili, jer je put do Mermerne plaže prašnjav, zahvaljujući mermeru koji se upravo odatle odvozi u ogromne fabrike u kojima se prerađuje. Kada krenete pratite putokaze za Markijamos plaži, a kad stignete do rampe na ulazu u ovaj velelepni kompleks, skrenite desno. Odatke kreće još lošiji deo, zemljani put dugačak oko 4 km. Nigde ne treba skretati, put će vas posle 4 km dovesti na prelepu plažu, čiju boju vode ne možete ni da zamislite. To jednostavno morate da doživite. Na obali su sitni beli kamenčići, mermer, koji je more samo oblikovalo, a potom izbacilo da turisti mogu da uživaju u njegovoj lepoti. Zanimljiva je činjenica da je ovo kamenje uvek hladno pa je izuzetno prijatno hodati po njemu kad su napolju visoke temperature vazduha. Postoji mogućnost iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, tako da će uživanje biti neprevaziđeno.

Makriamos beach

Makriamos beach je privatna plaža koja se nalazi u sklopu istoimenih bungalova. Od Limenasa je udaljena oko 2 km. S obzirom da je u potupunosti privatizovana, na samom ulazu nalazi se rampa, gde ćete morati da platite ulaz. I ova kao i Paradiso beach je peščana plaža, a ono što je čini izuzetnom kad su porodice u pitanju jeste to što je cela plaža okružena prelepim zelenilom i visokim borovima, koji osim odličnog mirisa pružaju i prirodnu hladovinu.

Osim toga, u sklopu plaže se nalazi i rezrevat sa srnama, koje su već navikle na turiste, pa će rado i same prići deci i odraslima koji žele da ih pomaze ili nahrane. Osim srna tu su i prelepi paunovi i bogata fauna koja vas poziva da je uređenim stazama prepunim cveća obiđete i uverite se zašto je baš ova plaža zalužila da se nađe među najlepšim na Tasosu. Kada uđete na plažu i platite ulaz dobijate mogućnost da koristite bazen i ležaljke, a tu je i veliki broj sadržaja i igračaka za decu. Voda je izuzetno čista, i ima lepu svetlo plavu boju. Uz dugačak plićak i odličan ulaz ovo je zaista raj za roditelje sa malom decom.

Golden beach

Golden beach je plaža koja važi za jednu od najpopularnijih na Tasosu. Smeštena na oko 12 km od glavnog grada Limenasa, u zaleđu gradića Skala Potamia, ova plaža sa svojim peskom zlatne boje i najfinije sitnoće svake godine privlači veliki broj turista. U neposrednoj blizini ove plaže nalazi se i najviša plaža Tasosa, kao i malo, staro, tradicionalno selo Panagia. Na svega nekoliko km od grada možete uživati u obilasku ovog prelopig sela, njegove seoske crkve, kućne fabrike u kojoj se proizvodi maslinovo ulje, zatim pazariti unikatne suvernire ili grčke domaće proizvode. Ovde imate priliku da probate čuvenu jagnjetinu na ražnju ili preukusnu ribu i plodove mora. Golden beach je plaža koja se može pohvaliti urbanim životom. Na obali se nalazi veliki broj malih tavreni, prodavnica, kafića, koji će vam pružiti vrhunsku uslugu i opušteno uživanje.

Giola – čuveni bazen u steni

Tasos je zaista očaravajuće ostrvo. Nepresušan izvor lepota, uživanja i iznenađenja. Jedno od mesta koje zaslužuje da se nađe na meti vašeg obilaska jeste i čuveni Giola – bazen u steni, koji važi za pravo čudo prirode kad je Tasos u pitanju. Postoji legenda po kojoj je ovaj bazen Zevsovo oko kojim je nadgledao svoju ljubavnicu. Osim toga, postoji i druga priča po kojoj je zapravo Zevs stvorio Giolu, kako bi se Afrodita kupala u njemu, pa se često čuje da ga nazivaju i Afroditina suza. Fascinantan je prizor čak i samo posmatranje ovog bazena. On se prirodno puni iz mora ispod stena, pa je u njemu takođe slana voda. S obzirom na manju površinu vode, voda u Gioli je uvek malo toplija od vode u moru, pa zaista predstavlja neviđeno zadovoljstvo svako kupanje u njoj.

Aliki beach

Životopisno mesto Aliki svojim gostima može da ponudi mnogo više od prostog kupanja i uživanja u prelepoj kristalno čistoj vodi. Ovo mesto ima veliko arheološko nalazište, gde se mogu videti spomenici iz predhrišćanskog vremena. Mermer sa ovog poluostrva poznat je po svom kvalitetu širom sveta, a i njegova cena je visoka. Aliki se može pohvaliti sa dve prelepe plaže, prvoj, poznatoj kao Aliki uvala, koja je poslednjih godina zaista naširoko poznata, pa je na njoj zahvaljujući njenoj lepoti često velika gužva. Druga plaža je jednim delom kamenta, a drugim delom peščana, smeštena tik uz arheološko nalazište, pa na njoj nema toliko posetilaca. Osim ove dve plaže, ako volite da se osamite, ovde možete naći još nekoliko divljih uvalica, koje ćete deliti sa malim brojem kupača ili ćete, ako imate malo sreće, biti sami. Ako volite ronjenje ovo je idealno mesto da svoj odmor iskoristite na pravi način.

Šta obići na Tasosu?

Selo Teologos

Jedna od turistički zanimljivih destinacija na Tasosu svakako je čuveno selo Teologos, koje se nalazi na 10ak kilometara od Potosa na nadmorskoj visini od 220 metara. Teologos je nekada bio glavni grad celog ostrva, a danas je on politički centar Potosa. Ovo grčko selo živi veoma dinamičan život, ima veliku školu kao i veliki broj zanimljivih kulutrno istorijskih atrakcija koje možete obići. Njegove uske ulice i kuće u tradicionalnom makedonskom stilu učiniće vaš obilazak Teologosa jedinstvenim iskustvom koje nemate prilike svuda da doživite. Tu je i prelepa crkva, sagrađena još davne 1803. godine koja je podignuta u čast Svetom Dimitriju, ukrašena bogatim duborezom, na kojem se mogu videti scene iz Novog i Starog zaveta. Ono po čemu je Teologos još poznat jeste i vrhunska jagnjetina i domaće vino, koje možete probati u nekoj od lokalnih malih taverni. U njima se uveče organizuju fenomenalne grčke večeri uz odličnu grčku muziku, igru i vrhunsku zabavu.

Manastir Svetog Mihaila i Sveti klin u Alikiju

Fascinantno zdanje, manastir Svetog Mihaila, nalazi se na samo 15 km od Potosa i predstavlja mesto koje nikako ne smete propustiti da obiđete ukoliko se nađete na Tasosu. Kroz istoriju ovo mesto je postalo iostalo veoma značajno za Grke, ali i za sve one koji poštuju i vole priče o Isusu Hristu, njegvom stradanju i celokupnom Hrišćanstvu.

Svoju izuzetnu posećenost i značaj ovaj manastir duguje svetom klinu koji je bio u Hristovoj ruci na raspeću, a koji se čuva vaš u ovom manastiru. Osim toga, tu se nalazi i izvor svete vode, koja po predanju ima isceliteljske moći. Svake godine ovde se može videti na stotine hodočasnika koji dolaze na Tasos da se poklone Sv. Arhangelu Mihailu. Interesantna priča o kaluđeru Luki koji je davno živeo na Tasosu, potom tu sagradio kapelu posvećenu Sv. Jovanu Bogoslovu (Teologu) otkriva nam poreklo imena samog sela Teologos. Za njega se vezuje predanje da se baš njemu javio Sv. Arhangel Mihail i da mu je rekao da će ga Bog pozvati sebi za tri godine. S obzirom da je bio sumnjičav i da nije verovao da je to vaš Sv. Arhangel Mihail, da bi odagnao njegove sumnje, svetac je udario štapom o stenu iz koje je istog trenutka potekla sveta voda. Onda mu je rekao da tu izgradi crkvu i pozove svoje sugrađane i sve druge ljude da se leče do duhovnih i telesnih bolesti. Kaluđer ga je poslušao i tako je nastala ova fascinantna crkva, od koje zaista zastaje dah.

Zmajeva pećina u Panagiji 

Panagija je malo tradicionalno selo u brdu, okruženo netaknutom prirodom i najlepšim zelenilom. Odlična je za kratak izlet ukoliko ste smešteni u Limenasu i za svakog ko je poseti predstavlja pravo otkrovenje. Ovo malo mesto živi jedan potpuno neverovatan život, sve je opušteno, rano ujutru imate mogućnost da prođete kroz glavnu ulicu i uživate u fantastičnom mirisu svežeg peciva koje se širi iz malih načičkani pekara duž cele ulice. U večernjim satima male zanatske radnje postaju pravi raj za one ljude koji vole da se počaste nekim od jedinstvenih, ručno izrađenih proizvoda, koji će ostati dugo izuzetan suvenir ili drag poklon. Ovde možete kupiti kvalitetno maslinovo ulje, med, vino, likere, a sigurni smo da nećete odoleti ni mirisu ni ukusu sveže pečene jagnjetine koji se širi iz malih restoranu u Panagiji. Pogled na more i prelepu Golden Beach plažu je fascinantan, a celo selo ima dosta vode i velike platane u samom centru sela.

U neposrednoj blizini Panagije nalazi se čuvena Zmajeva pećina, na samom planinskom obodu. Smatra se da je ova pećina korišćena još u bronzano doba, pa se tu može videti grnčarija iz ahajskog periona i posuđe za koje se veruje da je iz vremena Mikene, rimskog i vizantijskog carstva.U njoj ima veliki broj stalaktita i stalagmita, ali je velika šteta što je samo svojim manjim delom istražena. Upravo po stalaktitima koji daju izgled zmaja ova pećina je i dobila ime Zmajeva pećina. Poznata je i po tome da u njoj živi veliki slepi miš, poznat po imenu kokošinjac, kao i veliki broj brskičmenjaka, jednistvenih na ovim prostorima.

Sve ovo, ali i još mnogo toga nudi stranstveni, prelepi Tasos. Mogućnosti su nepregledne, obisaci, prelepe plaže, mirne uvale koje su tu samo za vas, prelepa grčka sela, crkve. Sve je tu, samo treba da dođete i krenete u avanturu koja će vam zauvek proneti pogled na Grčku i učiniti da je volite još više. Tasos vas poziva da ga posetite i uverite se zašto je baš on mesto koje treba da bude vaša sledeća destinacija za putovanje, odmor i uživanje.

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Foto: Pixabay