Mađarska hrana – mnogo više od gulaša i paprike

Mađarska paprika

Začinjena, mesnata, raskošna, šarena i ukusna – mađarska kuhinja je sjajna i nama bliska.

Evo nekoliko mađarskih favorita koje možete probati.

Gulaš

Mnogima će na pomen mađarske kuhinje prvo na pamet pasti gulaš, ali ako ga naručujete u restoranu ili čardi, povedite računa da Mađari pod gulašem podrazumevaju supu, tj čorbu. Kod nas je gulaš znatno manje tečan. Ako baš želite onakav gulaš na koji ste kod kuće navikli, naručite perkelt, jer mu je mnogo sličniji.

Paprika

Alfa i omega mađarske kuhinje je, naravno, paprika! U pripremi se najčešće koristi slatka aleva paprika, ali se na stolu pored soli i bibera, aleva paprika nalazi i u vidu dodatka.

Mađari razlikuju:

  •  csipős ili erős (ljutu ili jaku) i
  • édes (slatku).

A mađarski naučnik, Albert Sent-Đerđ otkrio je i izolovao vitamin C naravno iz paprike.

Mađarska kuhinja

Kuvana jela Mađarska

Guščija džigeric, supe i čorbe

Predjela uključuju čuvenu guščiju džigericu – Mađarska je drugi najveći proizvođač guščije džigerice na svetu. Ovaj delikates ćete naći na menijima brojnih restorana, a konzerve kremaste guščije paštete predstavljaju savršen suvenir.
Od mnogih supa izdvajaju se gulaš supa od junetine i riblja čorba, veoma popularan specijalitet u Segedinu i Baji. Dok se riblja čorba iz Baje pravi isključivo do šarana uz jednostavnu pripremu, dotle segedinska vrsta ove čorbe sadrži nekoliko vrsti riba, a čorba se cedi kroz sito.

Glavna jela

 

Kada su u pitanju glavna jela, Mađarska se ponosi svojim paprikašima koji se pripremaju od dinstane junetine ili piletine i začinjavaju alevom paprikom, poput čuvenog pilećeg paprikaša.

Sarme se konzumiraju tokom hladnijih meseci, dok se lečo, mađarski ratatuj, priprema krajem leta. Omiljena mađarska testenina je túrós csusza (turoš čusa), koja se priprema sa sirom i slaninom.

Složenac od krompira, rakott krumpli, poslužuje se sa jajima i kobasicama, dok se krompir paprikaš pravi od paprike i krompira i poslužuje sa kobasicom.

Torte i kolači

Najčuvenije mađarske torte su doboš i esterhazi, ali su u Mađarskoj izmišljene i žerbo kocke koje se prave od oraha i kajsija, kao i Rákóczi túrós, kolač koji se pravi od krem sira i kajsija. Tu su još i Gundel palačinke koje se premazuju mešavinom oraha, ruma i crne čokolade, kolač s patišpanjom Šomloi koji ima aromu vanile, a sadrži čokoladni preliv, rum i suvo grožđe i turogomboc knedle od švapskog sira sa prelivom od slatke pavlake.

Tradicionalno ili ne

Kada je u pitanju ulična hrana, možete probati langoš – prženo testo preliveno pavlakom, belim lukom i sirom; slatki kurtoškolač, odnosno kolač u obliku dimnjaka koji je uvaljan u šećer, vanilu,kokos, čokoladu ili orahe, kao i mađarske štrudle, retes, koje se prave sa trešnjama, jabukama ili makom.

A ako ste za manje tradicionalne ukuse, znajte da se nalazite  u zemlji koja ima čak sedam restorana nagrađivanih Mišelinovim zvezdicama i 18 njih sa Mišelinovom preporukom. Dakle, nema greške da ćete naći nešto po svom ukusu.

Budimpešta pijaca

Pijaca u Budimpešti

A hranu možete poneti i kao suvenir, zato vam preporučujemo da posetite najstariju i najveću pijacu Budimpešte, Nagy Vásárcsarnok koja neodoljivo podseća na železničku stanicu. Ovde kuvari prestižnih restorana nabavljaju sveže i kvalitetne domaće sastojke, pa možete pazariti kobasice od jelena, mangulice…razne sireve, papriku u svim oblicima, paštetu od guščje džigerice…A mi vam preporučujemo da obavezno posetite štand posvećen lavandi i proizvodima od lavande, jer ovde možete probati limunadu ili pivo od lavande, džemove i umake od ove biljke, i kupiti kozmetičke proizvode ili pakovanja i ulja lavande.

Tekst: Top One

Foto: Visit Hungary