Žolnai festival svetlosti u Pečuju

I ove godine će Pečuj čitava četiri dana biti svetska prestonica svetlosti!

Od 7 do 10. Jula održava se šesti po redu Žolnai festival svetlosti, koji se smatra jednim od najboljih festivala svetlosti u Evropi.

Organizatori za četiri dana očekuju preko 100 000 posetilaca kojima će eminentni umetnici predstaviti preko 120 000 svetlosnih čudesa. Igrajte tenis sa svetlosnim snopovima, pravite grafite od raznobojnog svetla i uronite u okean svetlosti. Zvuči čarobno, zar ne?

Festival svetlosti u Pečuju

Čak 19 lokacija u centru Pečuja stvoriće jedan divan put svetla.
U Arkad šoping centru će britanska dinamična instalacija sa preko 5000 snopova pokušati da dočara uranjanje u okean.

U centralnoj ulici će studenti umetničkog fakulteta tkati svetlosni ćilim, dok će u Žolnai kulturnom centru svi zainteresovani moći da igraju tenis sa svetlosnim snopovima umesto loptica.

Na Košut trgu će posetioci na 8 metara širokom led ekranu pomoću vode moći da naprave svetlosne grafite, dok će sva značajna centralna zdanja zasijati.

Žolnai festival svetlosti

No, Festival svetlosti ne staje kada sunce izađe. Naprotiv, i preko dana su planirane brojne atrakcije za koje će biti zaduženi ulični klovnovi iz Čilea, akrobate i žongleri iz Argentine, cirkuski umetnici iz Italije i Francuske, kao i mađarske žonglerske trupe.

Na Sečenji trgu će se pak nalaziti poseban bioskop koji se okreće 360 stepeni i u kome možete i vi zaigrati glavnu ulogu, dok će svuda po gradu biti postavljene bine sa DJ-evima.

Pečuj – Žolnai festival svetlosti

Festival svetlosti Žolnai je prvi festival svetlosti u Mađarskoj i tokom godina je dobrano prerastao lokalne okvire i postao  jedan od najboljih u Evropi.

 

Tekst: Top One

Foto: Visit Hungary