Zašto je letovanje u septembru odlična ideja?

Leto u septembru

ISKORISTITE SVE PREDNOSTI POSTSEZONE!!! Zašto je letovanje u septembru odlična ideja?

Razmišljate da bar na desetak dana otputujete na odmor u septembru. Ne, nije još uvek kasno da odete na more i provedete nekoliko sjajnih dana sa porodicom ili prijateljima.

Letovanje u septembru je odlično:

  • kada su u pitanju porodice sa malom decom,
  • starije osobe
  • i oni koji zbog zdravstvenih problema ne mogu da podnesu visoke temperature kakve su u julu i avgustu.

Iako se mnogi premišljaju, verujte, ovo je pravi raj ako želite da izbegnete gužve na plažama, zaprljanu vodu, reke ljudi na šetalištima.

Prednosti letovanja u septembru

Ova godina je po mnogo čemu bila izuzetna. Korona virus nas je naučio da se drugačije ponašamo, da se bolje pazimo i sačuvamo ono što nam je najvažnije, a to je naše zdravlje.

Crnogorsko primorje je ove godine bilo preplavljeno turistima iz Srbije. Jek turističke sezone već je iza nas. Oni koji još uvek nisu, a želeli bi da odu na letovanje u neko od sjajnih letovališta u Crnoj Gori sada to mogu uraditi bez mnogo premišljanja.

Budva

Budva u septembru

Prednosti letovanja u septembru u odnosu na jul i avgust su brojna.

Smanjuju se gužve

Prvo, manje su gužve, samim tim je manja i potencijalna opasnost da negde „zakačite“ virus.

Cene su pristupačnije

Drugo, cene su drastično niže. Prosečna porodica sada može da uštedi i po nekoliko stotina evra. Ugostitelji se grčevito bore da privuku što veći broj turista. Spremni su da svoje usluge ponude po drastično nižoj ceni. Oni koji godinama letuju van sezone dobro znaju da jedan aranžman u sezoni može da košta više nego dva u predsezoni i postsezoni. Dakle, letujte u junu i septembru, uštedite novac, a uživajte duplo.

Mesta na plaži ima dovoljno za sve

Letovanje u septembru

Letovanje u septembru

Treće, nećete morati da se grabite za svoje mesto na plaži. Sada je manja navala, tako da možete bez stresa da uživate, opustite se i ne razmišljate kako i šta ćete čim se probudite. Nikom nije prijatno da mu deca, ali i odrasli preskaču preko peškira, a ponekad i preko glave. Stresno, zar ne?

Niže su temperature, voda i dalje topla

 

Letovanje

Letovanje u septembru

Četvrto, a za mnoge možda i najvažnije, temperature su prijatne, sunce blaže, a more toplo i spremno da vas srdačno dočeka u svoj zagraljaj. Prosečne temperature u septembru retko kad prelaze 30 stepeni. To predstavlja idealnu temperaturu na kojoj vam neće biti hladno kad izađete iz mora, a koža neće pretrpeti opekotine i oštećenja, jer je i sam stepen UV zračenja niži nego u julu i avgustu.

Septembar je idealan za duge šetnje i obilaske

Ukoliko se odlučite da odete na letovanje u septembru to je idealno vreme da osim u kupanju i sunčanju uživate i u dugim šetnjama i izletima. Možete obići neke od najpopularnijih turističkih destinacija poput Ostroga, nekih ostrva, manastira i tome slično. Prijatno septembarsko sunce biće prava blagodet za organizam i izvor vitamina D, koji je uvek dobrodošao. Napunite baterije, rešite se stresa, užajte u kupanju, sunčanju, omiljenoj morskoj hrani. Tople večeri provedite u nekim od ušuškanih restorana i konoba na samoj obali mora, uživajući u ukusu omiljenog pića, slatkim i slanim pikanterijama.

Dobro je poznato da odlazak na more nije samo stvar odmora, već ono ima brojne blagodeti po naše zdravlje. More je zdravo za naše fizičko i psihičko zdravlje. Ono je lek kako za mlade tako i za one nešto starije, ono je tu da nas regeneriše i opusti.

Nakon što smo bili izloženi velikoj neizvestnosti, nakon što smo akumulirali stres i nakupili negativnu energiju zbog celokupne situacije sa koronom koja je iza nas, sada je više nego ikad važno da se prepustimo čarima mora i svega onog što nam ono donosi.

Septembar je mesec za uživanje, zato ne čekajte, rezervišite svoje idealno letovanje odmah.

Napomena: Iako se situacija sa koronom polako komplikuje, Crna Gora i dalje drži svoje granice potpuno otvorene za sve turiste koji u nju dolaze iz Srbije.

 

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Fotografije: Pexels