Top destinacije za kraći i duži boravak u Srbiji

Srbija je zemlja izuzetnih prirodnih lepota. Ona može da vam pruži mnogo ukoliko joj za to date priliku.

Živahni krajolici, čist planinski vazduh, lekovite banjske vode samo su deo čitavog niza onog što Srbija nudi svakom pojedincu koji se opredeli da je poseti i bolje upozna. Domaći turisti često posežu za dalekim destinacijama, neretko pređu hiljade kilometara da bi videli neke poznate svetske destinacije, a ne znaju da ih pravo blago čeka tu, na svega stotinu ili dve kilometara od njiihovog doma.

Da li znate da su naše planine, banje, jezera nadaleko poznati i da u Srbiju svake godine dođe impozantan broj turista da bi uživali u netaknutoj prirodi, lekovitom blatu, čudesnim termalnim vodama koje otklanjaju i najuporinije bolesti?

I kao što često kažemo, u svakom zlu ima neko dobro, tako i u ovom čudnom vremenu Korone zapravo postoji nešto dobro. Ovo je vreme kao stvoreno da upoznate svoju domovinu, da obiđete sve one nestvarne predele, da se uverite da i u Srbiji postoje mesta kao iz raja.

Planine koje morate posetiti  u Srbiji

Kopaonik

Kopaonik ili kako ga mnogi žargonski nazivaju „Kop“ predstavlja jednu od naših najpopularnijih planina. Predeli sa bogatom netaknutom prirodom čest su izbor kako u zimskim tako i u letnjim mesecima. S obzirom da se Kopaonik može pohvaliti sa čak 200 dana godišnje sa suncem, to objašanjava zašto je baš on čest izbor porodica sa decom, bilo da su u pitanju zimski sportovi ili  duge letnje šetnje i uživanje u svežem čistom vazduhu. Zbog ove činjenice često se može čuti da ga nazivaju i „planinom sunca“. Kopaonik svojim posetiocima nudi pregršt raznih aktivnosti. On je definitivno mesto koje vam nikada neće dosaditi.  Posetite prelepu vilu Mocart i uživajte svim čulima.

Koponik

Srbija, Kopaonik – Milmari Resort

Zlatibor

Nadvijen nad malom opštinom Čajetina, Zlatibor je planina koja pleni svojim lepotama, živahnom prirodom i nadasve zdravim svežim vazduhom. Idealan je za porodice sa decom, ali i za one koji dolaze u želji da iskuse avanturu, provedu se i zabave. Njegove ulice su preplavljene ljudima koji žele da svaki trenutak svog slobodnog vremena provedu uživajući u zimskim sporotovima, vožnji kvadova, avantura parku ili jednostavno sedeći i uživajući u ispijanju kafe na terasama odabranih apartmana i hotela.

Srbija, Zlatibor

Srbija, Zlatibor

Tara

Užička lepotica, planina sa neverovatim potencijalom  Tara, opevana u brojnim pesmama i starim srpskim pričama. Čuveni sir i kajmak, pršuta, domaće kiselo mleko čine zaštitni znak ove srpske lepotice. Ona je namenjena ljudima koji su prvrženiji mestima sa manjom gužvom, koji vole privatnost i koji žele da uživaju u trenucima sa svojim najmilijima. Male drvene kuće, brvnare, apartmani i hoteli čine je idealnom za svakog turistu koji odliči da baš na njoj provede svoj godišnji odmor. Idealna za najmlađe, Tara, je planina koja mami uzdahe i ostaje u srcu svakom koje bar jednom poseti.

Srbija, Tara

Srbija, Tara

Najlepše srpske banje

Možda je Srbija zemlja koja zaostaje kada je  tehnološki razoj u pitanju, možda po ekonomiji baš ne možemo ruku pod ruku sa Švajcarskom, ali ipak postoji nešto po čemu smo među najbogatijima u Evropi. Izuzete prirodne lepote i lekovite banje definitivno Srbiju rangiraju visoko na lestvici najpopularnijih destinacija u ovom delu planete Zemlje.

Vrnjačka banja

Vrnjačka banja ima dugačku istoriju i tradiciju i predstavlja jedno od najpopularnijih mesta za odmor i relaksaciju.Smeštena je u podnožju planine Goč.  Svojom lepotom, ali i lekovitošću, Vrnjačka banja zaslužila je visoko mesto na turističkoj mapi Srbije. U njoj postoji veliki potencijal za lečenje brojnih bolesti, ali i za uživanje u savršenoj prirodi, uređenim parkovima, restoranima i kafićima. Ona je sjajan izbor za odmor sa prijateljima i porodicom. Vrnjačka banja nudi brojne smeštaje a mi vam preporučujemo hotel Tonati i TUC Banbus. Rezervišite na vreme i uživajte.

Srbija, Vrnjačka Banja – park

Sokobanja

Kraljica srpskog turizma, čuvena Sokobanja predstavlja mesto koje svake godine privuče ogroman broj domaćih i stranih turista. Njene lepote su nadaleko poznate, izvori lekovite vode, prelepi parkovi za šetnju, veliki broj pešačkih staza, manastira, čine je vrlo atraktivnom destinacijom kada je porodični odmor u pitanju. Da bi udovoljili i najmlađima tu je i čuveni Aqua park, kao i brojne druge atrakcije predviđene za sve one koji žele da svoje slobodno vreme provedu baš u njoj. Naša preporuka za odličan smeštaj apartmanskog tipa jeste Banbus Lux studio apartmani. Rezervacije su otvorene, iskorisite priliku i uživajte.

Srbija, Sokobanja - park

Srbija, Sokobanja – park

 

Banja Koviljača

Iako je mišljenje da malo kaska za Vrnjačkom i Sokobanjom, banja Koviljača zapravo svojom prirodnom lepotom deluje očaravajuće na svakog ko je poseti. Ona se smatra jednom od najlekovitijih banja na Balkanu. Okružuje je bujna vegetacija i gusta šuma, izvori sumporne vode, kao i blato koje leči mnoge uporne bolesti. Takođe, ovde imate priliku i da posetite brojna istorijska i kulturna dobra. Banja Koviljača je mirna, idealna za pravi odmor, beg od gradske buke, gužve i prašine. U njoj se uživa svim čulima, pa mnogi kažu da se u njoj može osetiti pravi rajski odmor. I verujte s razlogom je nazivaju Kraljevska Banja!

Da biste se uverili u sve ovo pozivamo vas da je posetite! Preporučujemo smeštaj u vili Kovilje, na samo 100 m od banjskog parka.

Srbija, Banja Koviljača - park

Srbija, Banja Koviljača – park

Prolom banja

U podnožju planine Radan, u netaknutoj prirodi i lepoti kakvu samo zamisliti možete nalazi se prelepa Prolom banja. Od davnina ona svojim gostima pruža utočište od stresa, zagađenog vazduha, ali i priliku da se oporave, podmlade i poprave svoje zdravstveno stanje.  Prolom banja je jedna od retkih koja nije ugrožena gradnjom velikih hotelskih kompleksa, velikim brojem automobila. Cvrkut ptica i prijatna svežina čistog vazduha ispuniće vaša čula, osetićete mir i spokoj, pa će ona blagotvorno delovati na ceo vaš organizam. Duge šetnje i uživanje u lekovitoj vodi čine osnov preporoda i čine da se nakon posete ovoj banji osećate bar deset godina mlađe. Ukoliko želite da rezervišete smeštaj to možete učiniti u hotelu Radan i zadovoljstvo je zagarantovano.

 

Lukovska banja

Smeštna u podnožju planine Kopaonika, Lukovska banja predstavlja pravo blago naše zemlje. Godinama unazad ova banja predstavlja mesto za uživanje, odmor i lečenje ljudi svih starosnih doba. Lekoviti izvori vode, zatim izuzetno blagotvorno blato, ali i čist planinski vazduh predstavljaju njene glavne adute. Netaknuta priroda vam pruža jedinstvenu priliku za zdravu šetnju kroz brojne šumske staze i planinske puteljke. U njoj posotoje dva hotela, hotel Jelak i hotel Kopaonik, u kojima možete uživati sa porodicom ili provesti nekoliko prijatnih dana sa svojim prijateljima.

Srbija, Lukovska banja – panorama

I ovo nije sve… Srbija još mnogo toga može da vam ponudi. Samo nebo je granica, dosegnite je, putujte, jer uspomene sa putovanja su nešto što ljudski um čuva više nego bilo koje druge trenutke.

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Foto: Pixabay

Foto: Lukovska banja – izvor Smart media