Pođimo na kupanje u Mako!

Gradić Mako

Gradić Mako se nalazi u južnom delu Mađarske, na oko 30 km od Segedina. Maleno, a tako jedinstveno mesto postalo je poznato po organskoj arhitekturi za koju je zaslužan arhitekta Imre Makovec. Svrha ovog stila je da neguje odnos čoveka i prirode tako što stvara građevine koje prirodu i čoveka povezuju u harmoničnu celinu.

Zgrada gimnazije Atila Jožef, autobuska stanica, zgrada banje Hagymatikum, kao i čuveni Dom kulture Hađmahaz, među meštanima poznatiji kao zgrada crnog luka potpuno su impozantne i sasvim drugačije od onih na koje smo navikli. A sve njih je projektovao upravo čuveni arhitekta. U mađarskoj gastronomiji crni luk je neizbežan, a Mako ga slavi na najbolji mogući način.

Mako Banja

Ukoliko ste ljubitelj kulture, nezaobilazna vam je stanica muzej Jožefa Atile koji pruža uvid u 700 godina staru istoriju mesta.

Kroz grad protiče reka Mureš koja pruža razne mogućnosti za uživanje i rekreaciju, ali i daje lekovito blato kao osnovu brojnih banjskih tretmana.

Banja Mako

Banja Hagymatikum nalazi se u centru mesta Mako i predstavlja remek delo organskog građevinarstva. Banski kompleks je otvoren 2012. godine i ima izuzetnu ambijentalnu vrednost.  Zaštitni znak banjskog kompleksa je upravo glavica crnog luka, koja se prepoznaje i u dekoraciji kupališnog objekta.

Mako je poznat po svojoj termanoj vodi kao i po lekovitom blatu. Termalna voda i lekovito blato osnova su terapeutskih tretmana i  koriste se u lečenju bolesti zglobova, neuralgija, atrofije mišića i ginekoloških upala, kao i u preventivi.

Banja Hagymatikum poznata kao Mako Banja

Banja Hagymatikum sadrži 9 sauna i 18 bazena na otvorenom i u zatvorenom delu. Izdvojićemo bazen pećinu koja pruža doživljaj tropske oluje ili šahovski bazen na otvorenom koji radi i zimi. Dečji svet u ponudi ima kućicu za razonodu, mesto za odmor za bebe i mame i igraonicu za decu. U sklopu objekta nalazi se restoran sa delom za ručavanje i bar.

Da li ste znali da u Mađarskoj postoje samo tri saune izgrađene od laponskih borova starih preko 300 godina, a jedna od njih je upravo u Makou?

Što se tiče smeštaja, na raspolaganju vam je mnoštvo privatnih apartmana ili  Grand hotel Glorius ****

Tekst: Top One

Foto: Visit Hungary