Pefkohori – jedno od omiljenih letovališta Srba

Pefkohori

Pefkohori je malo mesto smešteno na Halkidikiju, na poluostrvu Kasandra. Na oko 750km od Beograda u Toronskom zalivu nalazi se životopisan gradić koji svojim duhom mami hiljade turista da ga posete svake godine. Osim prelepog mora ovaj gradić nudi mnoge sadržaje onima koji se odluče da letuju baš ovde. Naročito ga vole porodice sa malom decom, mada ima i onih koji žude za noćnim provodom.

U Pefkohoriju i njegovoj blizini nalaze se neke od najlepših plaža u Grčkoj kao što su Golden beach, Ksenija, Paljuri beach, a odmah pored ovog mesta nalazi se i poznato letovalište Hanioti. Njegova udaljenost od Soluna, svega 100km daje mogućnost ljubiteljima šopinga da kupuju u velikim svetski poznatim šoping molovina, poznate svetske brendove i da uživaju punim plućima.

Ksenia Beach

Do Pefkohorija možete doći svojim vozilom, autobuskim prevozom, a za one koji ne vole duže putovanje tu je i avionski prevoz do Soluna, a odatle autobusom ili taksi prevozom do samog letovališta.

Ovo poznato letovalište okuplja veliki broj turista zbog svega što nudi. Dosta plaža je ušuškano ispod borovih šuma, pa važi za jednu vrstu vazdušnih banja, što je naročito bitno za ljude sa zdravstvenim problemima, ali i za porodice sa malom decom. Jedna od odlika plaža u ovom mestu jeste kristalno čista voda, uređene plaže na kojima možete iznajmiti ležaljke i suncobrane, a postoje i delovi plaža na kojima možete postaviti svoje suncobrane I ležaljke slobodno uživati u kupanju i sunčanju. Ukoliko se odlučite da uzmete ležaljke potrebno je da naručite 2 pića, koja su oko 7e i uz piće dobijete dve ležaljke i sucobran. Cena kafe na plaži je oko 3,5e, krofne su oko 2e, kukuruz takođe, kugla sladoleda je oko 1,5e. Sve ovo možete kupiti nešto jeftinije u prodavnicama ili pekarama nedaleko od plaže.

Ipak, ako niste ljubitelj gužve Pefkohori nije za vas. Već krajem juna u ovo malo mesto pristigne veliki broj ljudi, mnogo porodica sa decom, pa je gužva na plažama i šetalištu neminovna.

Nakon što se dobro iskupate preko dana Pefkohori ne manjka  sadržajima u večernjim i noćnim satima. Tu je dugako šetalište koje nudi za svakog po nešto. Osim kupovine mnogobrojnih suvenira, garderobe i brojnih restorana tu su i luna parkovi za decu, kolica sa kuvanim kukurozom, kokicama, sladoledom…  Cene suvenura se dosta razlikuju, pa tako za jedan isti magnet negde možete platiti 2€, a negde ga naći za 1€… Sve životne namirnice u Grčkoj su malo skuplje nego kod nas, samo su mlečni proizvodi dosta skuplji, pa tako za pakovanje fete od 250gr morate odvojiti između 4 i 5€.

U restoranima možete probati neka od poznatih tradicionalnih grčkih jela kao što su giros, suvlaki, svežu grčku salatu ili pak neke sprecijalitete od sveže ribe ili morskih plodova. Cena girosa je od 2,5e do 3€, suvlaki I burger oko 3€. Velika pica za celu porodicu se može kupiti u poznatoj Capri piceriji, po ceni od 12,5€…  Za one željne noćnog provoda postoje kafići i diskoteke u kojima je dobar provod do duboko u noć zagarantovan.

Još jedna mogućnost koju Pefkohori nudi svojim posetiocima jesu organizovani izleti. 

Autobuske ture vode turiste do Soluna u obilazak samog grada ili im nude mogućnost šopingovanja u velikim šoping molovima po povoljnim cenama. Cena tih tura je oko 25e.Osim toga tu su i turistički brodići kojim možete obići susedna letovališta kao što je Neos Marmaras, krstariti zalivom Toroneos i otići blizu poluostrva Atos na kojem se nalazi Sveta zemlja i izdaleka pogledati manastire koji se nalaze na Svetoj gori. Takođe, obilazi se ostrvo kornjača koje se nalazi između Kasandre I Sitonije, a neke ture tu prave odmor od po nekoliko sati, pa imate priliku da se kupate na nekoj od prelepih plaža ovog ostrva.  Takođe, u centru Pefkohorija se nalazi pravoslavna crkva iz 19. veka koju vredi videti.  U Pefkohoriju imate i lekarske ordinacije koje su otvorene 24 sata, a neki od lekara govore srpski jezik, pa vam ni sporazumevanje sa njima neće biti problem.

Pefkohori je jedno od omiljenih letovališta Srba, malo mesto gde ćete se osećati kao kod kuće, jer osim što je česta destinacija naših turista, velika većina Grka domaćina se trudi da zadovolji sve zahteve turista.  Zbog toga veliki broj njih govori srpski jezik i trudi se da vam udovolji u svakom pogledu. Cene su prosečne za taj deo Grčke, pa tako dvoje ljudi može večerati od  20€ pa na više, u zavisnosti od toga za kakav meni se odlučite.

Dakle ako ste ljubitelj kristalno čistog mora, prelepih šljunkovitih i peščanih plaža  Pefkohori je pravi izbor za vas. Da biste mogli u potpunosti da se opustite i da svim čulima uživate bitno je da sebe i svoju porodicu obezbedite kupovinom povoljog putnog zdravstvenog osiguranja. Spakujte kofere, ponesite dobro raspoloženje i uživajte u svim čarima ovog fenomenalnog letovališta.

Tekst: Milica Ilić Kosijer