Karnevali – nepresušan izvor zabave, inspiracije i uživanja

Da li volite igre, ples, balove pod maskama?! Ako je vaš odgovor DA, imamo sjajne vesti za vas!

Ne, ne morate da pređete pola sveta da biste ostetili čari fenomenalnih karnevala, sada su oni tu, na korak do vas… Potrebno je samo da imate želju i već za nekoliko sati možete biti u centru najbolje zabave pod maskama u čitavom regionu !!!

Karnevali osvajaju svet

Groznica najboljih karnevala se polako širi svetom, a jedan takav sada je organizovan i veoma blizu naše zemlje u čudesnom malom mađaskom gradiću Mohaču! Ukoliko do sada niste imali prilike da posetite neki karneval onda je ovo fenomenalna prilika za to…

I to nije sve… Iskoristite ovo putovanje da upoznate ovaj deo Mađarske i osim Mohača obiđete i Pečuj, a potom se opustite i uživate u fantastičnim Centar Termal Spa Šikloš. Napravite najbolji spoj, upoznajte grad, uživajte u kranevalu, a potom se relaksirajte… Šta više poželeti možete?!

 

 

Sve što treba da znate o karnevalima

Maske, igre, muzika i zabava samo su deo onog što čini dobro poznate karnevale, koji su utkani u tradiciju i kulturu mnogih naroda. Pored onog svetski poznatog, čuvenog karnevala u Riu, postoji i veliki broj onih koji su manje poznati. Ali nisu manje interesantni i uzbudljivi. Jedan od njih jeste i karneval u Mohaču koji polako ali sigurno osvaja srca sve većeg broja posetilaca iz godine u godinu.

Pojam karnevala usko je vezan za religiozne rituale. Nastao je u Italiji, odakle se postepeno širio čitavom Evropom, a kasnije i Amerikom. Ove proslave vezane su za običaj poštovanja posta. Poslednji dan pred post organizuju se karnevali, koji su poslednja prilika da se igra, peva, veseli, a nakon toga sledi period uzdržavanja od svega navedenog.

 

Upoznajte Mohač, grad čuvenog BUSO karnevala

Nedaleko od Srbije, u susednoj Mađarskoj, nalazi se grad Mohač. U ovom malom prelepom gradu živi i mali broj stanovništva srpskog porekla. U Mohaču se svake godine okupi veliki broj stranih i domaćih turista. Poznat je postao po sjajnom karnevalu, koji okuplja zaljubljenike u prerušavanja i sve one koji vole da se provode i dobro zabavljaju.

Šta je BUSO Mohač?

BUSO Mohač predstavlja jednu od najznačajnijih mađarskih  kulturnih manifestacija. Na njemu učestvuje veliki broj ljudi, koji se trudi da na jedinstven i interesantan način proslavi kraj zime. U to ime prave se, za neke pomalo zastrašujuće maske koje koriste razne instrumente poput udaraljki, bubnjeva i tome slično. Njima se se pravi buk kako bi se, po verovanju, oterale negativne sile i zima.

Mohački Šokci su mađaski običaj kada se i deca maskiraju i odlaze od kuće do kuće, od vrata do vrata, pozivajući i odrasle članove porodica da im se pridruže u zabavi. Karneval u Mohaču poznat je po najrazličitijim izvedbama, počev od brojnih dečijih nastupa, izvedbi plesnih grupa, a sem toga tu je i vrlo interesantan sajam narodnih rukotvorina i umetnina. Kroz ovu manisfestaciju Mađari čuvaju svoju istoriju i kulturu, a o njenom značaju govori i činjenica da je ona 2009.godine upisana u UNESCO-vu listu, kulturnih dobara.

 

MAKISMALNO UŽIVANJE I JEDINSTVENI DOŽIVLJAJ JE TU… NA SAMO KLIK OD VAS… sjajna ponuda za putovanje na karneval u Mohač čeka vas na sajtu najbolje online turističke agencije u Srbiji …

VIDIMO SE!

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Foto: Pixabay