Banje i kupališta u Mađarskoj

Skoro četiri petine Mađarske pokriveno je termalnim vodama, a ova zemlja koristi čak 1.500 termalnih izvora. Mađarska je takođe bogata i lekovitim vodama – ima preko dve stotine izvora vode sa dokazanim lekovitim dejstvom. Gde god se u ovoj zemlji zaputili, jedno je sigurno – naići ćete na neku banju.

Kupanje u ovim vodama preporučuje se kako za rekreaciju i prevenciju, tako i za lečenje određenih zdravstvenih problema. Zato je Mađarska poznata kao jedna od najpopularnijih međunarodno priznatih destinacija medicinskog i zdravstvenog turizma.

Povoljni geotermalni uslovi omogućili su Mađarskoj bogatu tradiciju banjskog lečenja, dugu gotovo dve hiljade godina. Još su Rimljani znali za blagodeti mađarskih termalnih i lekovitih voda, dok su Turci u 16. i 17. veku unapredili banjsku infrastrukturu. Na ovim istorijskim temeljima, izgrađene su u 19. veku nove banje i kupališta, koje su proteklih godina rekonstruisane na način da poštuju svoju tradiciju. Te istorijski značajne  banje i kupališta većinom su smeštene u impozantnim zdanjima i spomenicima kulture starijim od 100 godina.

Kupališta, Mađarska

Eger

Divan primer baštine turskih hamama Mađarske se nalazi u gradu Eger, na 140 kilometara od Budimpešte. Ovde se možete kupati ispod renovirane pozlaćene kupole koja je građena pre 400 godina. Tradicionalni osmougaoni bazen i 200 000 pozlaćenih mozaik kocki stvaraju autentičnu atmosferu koja se intenzivira masažom u sapunici.

Mako

U gradiću Mako, nedaleko od srpsko-mađarske granice, banja je smeštena u fascinantnom zdanju koje je  projektovao poznati arhitekta Imre Makovec. Stil zgrade upućuje na narodne i paganske običaje Mađara, kao i na simbol Makoa, crni luk, pa se prema mađarskom nazivu luka banja zove Hađmatikum. Među vodenim doživljajima se izdvajaju tropska oluja u pećinskom bazenu, igranje šaha na otvorenom i relaksacija u lekovitom blatu reke Maroš.

Mako Banja

Segedin

U Segedinu, tik uz srpsku granicu, nalazi se stogodišnja termalna banja Anna, građena u neorenesansnom stilu, u kojoj imate mogućnost i za noćno kupanje.
Takođe, Segedin je poznat i po kupalištu Aquapolis u kome je smešten najduži zatvoreni tobogan u Evropi.

Harkanj Banja

Harkanj banja stara oko 200 godina, koja se u romantičnoj dolini reke Drave prostire u parku površine 13,5 ha, pravi je izvor zdravlja i nekadašnji simbol čitave južno-podunavske regije. Smeštena između dve vrlo poznate turističke destinacije, grada Pečuja i vinske regije Vilanj, ova banja je osamdesetih godina prošlog veka beležila više od million posetilaca iz bivše Jugoslavije godišnje i svuda su se mogli videti natpisi na srpsko-hrvatskom jeziku. Glavni razlog njene popularnosti je lekovita termalna voda izrazito bogata mineralima, koja izbija na površinu sa temperaturom od 62,5°C i sa dubine od 50 do 70m.

Harkanj Banja

Jedan od najvećih kupališnih centara Evrope, nalazi u istočnoj Mađarskoj, u gradu Hajdusoboslo. A u mestu Đula, u jugoistočnom delu Mađarske, nalazi se Đula banja smeštena u tvrđavi.

Jezero Heviz

Nadomak zapadnog vrha Balatona, nalazi se čuveno lekovito jezero Heviz, najveće termalno biološki aktivno jezero na svetu u kome se možete kupati 365 dana godišnje. Jezero je površine  4,4 hektara, sa lekovitim blatom na dnu, voda se u njemu menja dva puta nedeljno, a njena temperatura ne pada nikada ispod 23 stepena Celzijusa. U jezero ulazite direktno iz velikog banjskog kompleksa Heviz Lake Spa koje je otvoreno tokom cele godine.

Jezero Heviz

 

Lekovite banje

Tu su i čuvene lekovite banje:

  • Tapolci – Za one koji pate od bolesti disajnih organa, na raspolaganju je lekovita pećinska banja u Tapolci, na severnoj obali Balatona. Sa temperaturom od 14 do 16 stepeni Celzijusa, vazduhom visoke vlažnosti, koji regeneriše disajne organe pomoću jona, i minimalnom količinom prašine, banja u Tapolci već dugo služi u zdravstvene svrhe.
  • Nađerde u Debrecinu,
  • banja-pećina u Miškolctapolci,
  • banja na otvorenom Šoštođođfirdo pored Njiređhaze,
  • banja Šarvar u severozapadnom delu Mađarske i
  • Harkanj Banja.

Budimpešta

Budimpešta, Gelert

Izdvojićemo još i Budimpeštu, jedini veliki grad na svetu koji leži na više od 100 termalnih izvora i bunara i koji gostima nudi bogato banjsko i wellness iskustvo. Rudaš kupalište kojie datira još iz turskog doba, neobarokno i neorenesansno zdanje kupališta Sečenji, Kupalište Gelert  sa spektakularnim panoramskim pogledom na Dunav i Aquaworld Resort pravi su vodeni dragulji mađarske prestonice.

Tekst i foto: Visit Hungary