6 razloga zašto posetiti Bušo karneval u Mađarskoj

Mađarska je zemlja koja je našim turistima poznata po šopingu, fantastičnim wellnes centrima i banjama, ali i zabavnim turističkim turama. U hladnim zimskim danima njene banje predstavaljaju idealna mesta gde se sa porodicom ili prijateljima možete opustiti i uživati. Ipak, osim banja Mađarska ima još mnogo toga da vam ponudi.

Svake godine, krajem zime, u poslednjoj nedelji februara, u Mohaču se organizuje jedna nadasve posebna svečanost, Bušo festival.

Šta je Bušo festival?

Bušo festival je svečanost koja se krajem svake zime organizuje u Mohaču, malom gradu u južnoj Mađarskoj. Festival traje tri dana i predstavlja način na koji tamošnje stanovništvo želi da se „oprosti“ od zime koja je za njima. Ime je dobio po bušoima, muškarcima koji su, obučeni u pomalo zastrašujuće kostime na jedinstven način, praveći buku, nastojali da oteraju zimu. Tokom festivala oni se prerušavaju, na sebe stavaljaju drvene maske i velike vunene ogrtače.

Zašto posetiti Bušo festival?

Upoznajte istoriju i tradiciju Mađarske

Bušo festival je veoma popularan ne samo u Mađarskoj već i u čitavom svetu. Na njemu se svake godine okupi ogroman broj ljudi koji žele da se zabave i bolje upoznaju istoriju i tradiciju mađarskog naroda.

Na festivalu učestvuje veliki broj ljudi, ali i dece. Imaćete priliku da vidite impozantne maske izrađene pod veštom rukom vrhunskih zanatlija. Glavna svečanost je organizovana na centralnom gradskom trgu gde se pali kovčeg, koji simbolizuje spaljivanje zime na lomači. Nakon toga sledi gozba i veselje uz muziku na gradskim ulicama.

Zabavite se, probajte specijalitete mađarske kuhinje

Tokom karnevala kroz Mohač prođe veliki broj turista koji dolaze u ovaj mađarski grad kako bi prisustvovali ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Za Mađare ovo je mnogo više od karnevala, ovo je način da oni izraze svoju pripadnost gradu, društvenoj grupi, pa i čitavoj naciji. Ipak, za turiste i posetioce on je prilika da se zabave, uživaju u tradicionalnim mađarskim kulinarskim specijalitetima, piću, igri i zabavi.

Upoznajte nove ljude

Bušovski festival svake godine poseti na desetine turista širom sveta.  To je idealna prilika za druženje, uživanje i opuštanje. Dajte mu priliku, a on će vama možda podariti prijatelje za ceo život.

Opustite se i uživajte u Harkanj banji i Pečuju

Pre same posete Bušo festivalu imaćete prilike da uživate u čarima koje pruža čuvena mađarska Harakanj banja. Moderni wellnes centar učiniće da se opustite, relaksirate i rešite nakupljenog stesa. Prepustite se čarima lekovite vode, saune ili odaberite masažu po vašoj želji. Takođe, u neposrednoj blizini se nalazi i grad Pečuj, pa možete odvojiti malo vremena kako biste se i sa njim bolje upoznali. Sve ovo možete posetiti ako nam se pridružite na dvodnevnom putovanju Karneval u Mohaču sa noćenjem u Harkanj Banji.

Nalaze se blizu Beograda

Za sve ljubitelje putovanja bitan činilac jeste i udaljenost destinacije na koju žele da putuju. Harakanj banja i grad Mohač se nalaze na manje od 300 km od Beograda. Dakle, svega nekoliko sati vožnje vas deli od super zabave, opuštanja i uživanja. Ukoliko volite da putujete ovo je super prilika da spojite odmaranje i uživanje sa uzbuđenjem i sticanjem nekih novih iskustava, prijateljstava i znanja. Pronađite svog idealnog partnera za putovanje, rezervišite svoje mesto na vreme.

Posetite Bušo karneval za samo 29€!

Cena putovanja koje vam nudimo zaista je neverovatna. Jednodnevni izlet do Mohača košta koliko i jedan ručak u nekom od beogradskih restorana. Pitate se da li je moguće… Mi vam kažemo DA… Posetite naš sajt i saznajte više o samom izletu ili dvodnevnom aranžmanu. Tu smo, čekamo vas, vaš Online travel.

Tekst: Milica Ilić Kosijer

Foto: Online Travel